Obróbka surowca zielarskiego…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Proces suszenia ziół za nami (poprzedni wpis;)). Następny etap to rozdrobnienie surowca. Surowiec zielarski można rozdrabniać w specjalnych młynkach ręcznych, elektrycznych lub moździerzu w warunkach domowych.

 

Tak przygotowany surowiec zielarski dobrze jest przesiać przez sito o ściśle określonej wielkości oczek (wg Farmakopei Polskiej).

Sito I  o średnicy oczek 5 mm dla surowców grubo rozdrobnionych
Sito II  o średnicy oczek ok. 3 mm dla surowców średnio rozdrobnionych
Sito III  o średnicy oczek ok. 1,5 mm dla drobno rozdrobnionych
Sito IV o średnicy oczek 0,5 mm dla grubo sproszkowanych
Sito V  o średnicy oczek 0,25 mm dla  średnio sproszkowanych
Sito VI o średnicy 0,15 mm dla miałko  sproszkowanych.
Przyjmuje się średnio dla poszczególnych surowców zasady rozdrabniania:
– kwiaty, liście, ziela – sito I
– korzenie, kłącza, kory – sito I lub II
– nasiona, owoce – sito II lub III.
W celu przygotowania nalewek stosuje się zasady rozdrabniania:
dla: liści, ziół, kwiatów – sito o średnicy oczek 5,6 mm;
korzeni i kor – sito o średnicy oczek 3,15 mm;
owoców, nasion i surowców szczególnie twardych – sito o średnicy 1,6 mm.

Każdy surowiec zielarski posiada ściśle określony stopień rozdrobnienia, na przykład dla mięty pieprzowej:

nie mniej niż 90% cząstek powinno przejść przez sito o wielkości  oczek 1,6 mm oraz nie powinno być więcej niż 10%
rozkruszu przechodzącego przez sito 0,315 mm.
Surowiec przesiewa się przez sito nad czystym pergaminem lub białą kartką, następnie pozostałość na sicie ponownie rozdrabnia, aż do całkowitego rozdrobnienia surowca. Pozostałość na kartce przesypuje się do odpowiedniego pojemniczka i przechowuje w celu użycia.
Oczywiście w warunkach domowych zapewne nie dysponujemy takimi sitami, ale warto wiedzieć, że tak właśnie po kolei wygląda proces przygotowania surowca zielarskiego do użytku lub do dalszego wytrawiania.
Źródła:
http://www.manualzielarski.pl/2016/10/przygotowanie-zioek-tabela-zbiorow-na.html
FPII
http://www.ihnpan.waw.pl/wp-content/uploads/2017/03/m3Kwartalnik_1_2015.pdf

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.