Karnawałowy „odmładzający” deser…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
- 4 owoce kaki
- 1 cytryna
- 3 łyżki syropu klonowego
- korzenne przyprawy według uznania – ja użyłam łyżeczki cynamonu, 6 goździków, dwie szczypty gałki muszkatołowej, szczyptę kardamonu (można też użyć gotowej przyprawy korzennej do piernika – wersja dla leniwych)

Sposób przygotowania:
Z owoców odciąć górę i wydrążyć środki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i smażyć jak powidła w garnku o grubym dnie na wolnym ogniu często mieszając. Gdy konsystencja nieco rozluźni się dodać przyprawy i syrop klonowy. Dalej smażyć i często mieszać. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wycisnąć do środka sok z jednej cytryny. Lekko przestudzić i przełożyć do wnętrza owocu. Podawać na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną lub bez. Można udekorować innymi owocami. Kakowy „dżem” pasuje także do tarty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Owoce kaki stanowią źródło prowitaminy A i witaminy C – witamin młodości. Oczywiście obróbka termiczna powoduje utratę niektórych ich właściwości, ale za to podnosi walory smakowe :)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.