Na stres i napięcie – zmysłowy olejek ylang-ylang…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×
Photo credit: Zaqqy J. via Foter.com / CC BY

Photo credit: Zaqqy J. via Foter.com / CC BY

Olejek Ylang-Ylang - olejek eteryczny pozyskiwany z kwiatów drzewa Cananga odorata (jagodlin wonny) , powszechnie występującego w pn. Australii oraz na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego (Madagaskar). Posiada żółty kolor i bardzo intensywny kwiatowy zapach. Głównymi jego składnikami są związki terpenowe: monoterpeny, seskwiterpeny, alkohole, octany, benzoesany oraz związki fenolowe. Wśród czołowych związków wymieniane są: pineny, limonen, nerol, geraniol czy humulen. Posiada zastosowanie zewnętrzne (dermatologia, aromaterapia) oraz wewnętrzne (głównie w lecznictwie tradycyjnym).

Zastosowanie w lecznictwie: 

Ylang-Ylang przede wszystkim używany jest  w aromaterapii głównie jako środek łagodzący napięcie, stres, jako afrodyzjak (oziębłość, zaburzenia seksualne – kremy pielęgnacyjno-pobudzające), a także w stanach zdenerwowania, depresji i stanach obniżonego nastroju, również wywołanego zmianą pory roku. Można go wąchać lub dodawać do kąpieli.

Badania kliniczne absorpcji olejku podczas masażu  i stanu psychicznego pacjentów potwierdziły powyższe właściwości. Olejek poza efektem relaksacyjnym obniżał dodatkowo ciśnienie krwi i podwyższał temperaturę skóry.

Do masażu stosować rozcieńczony olejem bazowym lub oliwką. Masaż rozluźnia mięśnie i znosi napięcie. Doskonale komponuje się z olejkiem cytrynowym.  Jest też korzystny w stanach zapalnych skóry, chroni przed zakażeniem bakteryjnym i grzybiczym.

W medycynie ludowej w Samoa i Tonga stosowana jest kora w leczeniu dolegliwości trawiennych i jako środek przeczyszczający. W innych miejscach świeże kwiaty wchodzą w skład medykamentów na objawy astmy, zaś suszone wykorzystuje się w leczeniu malarii.

Zastosowanie w kuchni: Olejek eteryczny służy w celu wzmocnienia zapachu owoców oraz napojów alkoholowych.

Zastosowanie w kosmetyce: Olejek stanowi podstawowy składnik kosmetyków  do masażu i bardzo wielu perfum, np. Chanel No.5 (to intensywne słodkie perfumy, których zapach utrzymuje się długo na skórze).

Wchodzi w skład specyfiku Macassar Oil obok oleju kokosowego lub palmowego, odżywiającego włosy i przeznaczonego do stylizacji.

Używany w małych ilościach zwykle nie wywołuje objawów podrażnienia. Należy jednak do substancji alergizujących, dlatego przed użyciem warto wykonać test skórny. Odnotowano po wykorzystaniu dużych dawek bóle głowy.

Obecnie wchodzi w skład kosmetyków do pielęgnacji skóry tłustej (kremy, emulsje). Dzięki składnikom odkażającym działa tonizująco. Wpływa też korzystnie na wydzielanie sebum. Nadaje skórze gładkość.

Obok olejku rozmarynowego i tymiankowego uważany za skuteczny na wypadanie włosów (można dodawać go do odżywki lub płukanki do włosów – kilka kropel). Poprzez poprawę ukrwienia pobudza porost włosów.

Nie należy do najtańszych olejków eterycznych, ale skutecznie w połączeniu z innymi olejkami poprawia mi humor :)

Źródła:

M. Moss, S Hewitt, L Moss, K Wesnes – International Journal of …, 2008 – Taylor & Francis,
T. Hongratanaworakit, G. Buchbauer – Phytotherapy Research, 2006 – Wiley Online Library
E.M. Gaydou, R. Randriamiharisoa… – Journal of Agricultural …, 1986 – ACS Publications
H.I. Manner - Species profiles for Pacific …, 2006 – eco-library.theplanetfixer.org
M. Kieć-Świerczyńska, B. Kręcisz… – Med Pr, 2006 – cybra.p.lodz.pl
Z. Zygmunt, M. Katarzyna, K. Krzysztof – Family Medicine & Primary …, 2014 – yadda.icm.edu.pl
A. Flis, K. Pikul – think.wsiz.rzeszow.pl
Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2007, s. 13-19

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.