Łosoś w nietypowym cytrynowym sosie…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
- świeży łosoś (4 porcje)
- biały pieprz
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- duża łyżka masła
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
Sos:
- duża łyżka masła
- duża łyżka mąki
- dwie łyżki soku z cytryny
- dwie łyżki mleczka kokosowego

Przygotowane wcześniej kawałki łososia lekko oprószyć solą i białym pieprzem. Obsypać ziołami prowansalskimi i skórką z cytryny. Rybę przełożyć do foli aluminiowej, a na wierzchu każdego kawałka położyć odrobinę masła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 20-30 minut.

Sos przygotować podobnie jak beszamel. Rozpuścić masło i dodać mąkę. Lekko zasmażyć, dodać sok z cytryny i mleczko kokosowe cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dobrze zagrzać i nie doprowadzić do zagotowania. Sos w przeciwieństwie do klasycznego sosu cytrynowego ma wyczuwalną nutę egzotyki :-)

Podawać z gotowanymi warzywami i zapiekanymi ziemniakami lub batatami.
SMACZNEGO!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.