Suplement do dyniowych inspiracji…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dynia świetnie sprawdziła się dziś jako mniej kaloryczny zamiennik frytek z pieca. Wystarczyło jej kawałki  oprószyć lekko solą, a następnie piec na blasze w piekarniku w temperaturze 180°C ok. 20 minut. Można także pokrojone w paski kawałki dyni lekko skropić oliwą z oliwek. W smaku słodkawe „frytki” warto skontrastować z wyrazistym smakiem.

Na załączonym obrazku polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Najlepiej, gdy można  pozwolić sobie na zamarynowanie mięsa przez minimum 2 godziny.

Moja marynata to odrobina tymianku, rozmarynu, sporo oregano i bazylii, tradycyjnie pieprz i sól oraz ząbek czosnku do natarcia mięsa.

Polędwiczkę pokroić na kawałki o grubości ok. 3 cm i lekko oprószyć mąką. Smażyć na klarowanym maśle z każdej strony. Następnie dodać niewielką ilość gęstej śmietany i chwilę dusić pod przykryciem. Na koniec dodać łyżeczkę chrzanu, dobrze wymieszać i gotowe.
Smacznego ;)

1 Komentarz

  1. naprawdę z dyni można zrobić dobre frytki?
    Trochę jakby robić frytki z marchwi.
    :)
    Ale wierzę Tobie, jak piszesz że dobre to tak jest.
    Sprawdzę przy okazji.
    Mam nadzieję, że mi się uda.
    A co do polędwiczek to podoba mi się ta marynata.

    Pozdrawiam
    i zapraszam na nietypowe danie – pizzę z patelni na cienkim cieście.
    Niskokaloryczna i szybka.
    http://odchudzaniejestproste.pl/niskokaloryczna-szybka-pizza-z-patelni-na-cienkim-ciescie-w-10-minut-prosty-przepis-krok-po-kroku/

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.