Dyniowe latte z kardamonem…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dyniowe latte z kardamonem:

W rondelku podgrzać 2 czubate łyżeczki purée z dyni (najszybciej podgrzać dynię z niewielką ilością wody), odrobinę rozgniecionego kardamonu, łyżeczkę esencji waniliowej i 400 ml mleka (ok. 5 minut). Następnie zmiksować aż do spienienia mleka. Przelać proporcjonalnie do 2 szklanek. Do każdej dodać świeżo przygotowane espresso.  Można także wzbogacić jej smak o inne przyprawy takie jak: goździki, cynamon, imbir. Na wierzchu posypać cynamonem lub tartą czekoladą.

Kawa jest nieco bardziej sycąca i wyczuwa się w niej  lekko słodki posmak. W sam raz na jesienny dzień. 

 

1 Komentarz

  1. fajna latte,
    faktycznie inspirujący przepis
    Widzę, że na maxa wykorzystujesz dynię.
    Warto, w końcu to zdrowe warzywo.
    Ja lubię wpadać do swojej Mamy na zupę dyniową z zacierkami
    pyszne, choć trochę kaloryczne ale … cóż.

    Mam też fajny przepis domowy koktajl na odchudzanie może także być z odrobiną kardamonu

    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/

    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.