Odżywcze nasiona chia…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szałwia hiszpańska - surowiec zielarski stanowią nasiona (chia). Są one bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 – ponad 50%, omega-6). Zawierają witaminy takie jak: A, C, E, PP, B1 oraz sole mineralne (żelazo, wapń, magnez, cynk, potas). W ich składzie występują także przeciwutleniacze z grupy flawonoidów oraz kwasy fenolowe.

Ze względu na NNKT i błonnik zaleca się ich spożycie w profilaktyce miażdżycy, chorobach serca, nadciśnieniu oraz kuracjach odchudzających. Jako źródło wapnia mogą być wprowadzane do diety przez chorych na osteoporozę w celu uzupełnienia niedoborów wapnia. Dzięki błonnikowi usprawniają pracę jelit i pomagają likwidować zaparcia.

Stanowią składnik potraw wegańskich i częsty dodatek do jogurtów.

Zastosowanie w lecznictwie: Nasiona chia są bogatym źródłem kwasów omega, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, tworzenia się blaszki miażdżycowej, pośrednio nadciśnienia oraz zaburzeń widzenia wywołanych stanami zwyrodnieniowymi plamki ocznej (głównie za sprawą kwasu alfa-linolenowego)*.

Ich spożycie wpływa także na pamięć i łagodzi objawy depresji, wzmacnia odporność i odżywia organizm.

Nasiona chia korzystnie wpływają na trawienie dzięki obecności błonnika. Usprawniają pracę jelit, wspomagają wypróżnienie, obniżają tzw. „zły” cholesterol, hamują apetyt i wspomagają odchudzanie.

Mogą być używane przez diabetyków, są niskokaloryczne i  wspomagają utrzymanie  niskiego poziomu cukru we krwi.

Są odżywcze i bogate w białko. W produktach, które kupujemy istnieje jednak ostrzeżenie, że mogą zawierać niewielkie ilości  glutenu, toteż nie każdy może ich używać.

Stanowią źródło przeciwutleniaczy, dzięki czemu chronią organizm przed rozwojem niektórych chorób nowotworowych.

Napar z nasion chia: 1 łyżkę nasion zalać połową filiżanki gorącej wody. Pozostawić do napęcznienia, najlepiej na około 20 minut. Po ostudzeniu spożywać na dolegliwości przewodu pokarmowego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Kisielek” z nasion: 1 łyżkę nasion zalać 6 łyżkami gorącej wody. Odstawić na 20 minut. Spożywać przed posiłkami analogicznie do błonnika popijając 1 szklanką wody. Papka z nasion zmniejsza apetyt i wspomaga odchudzanie.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zastosowanie w kuchni:  Nasiona chia można spożywać w całości lub rozdrobnione. Najlepiej uprzednio namoczyć je w wodzie lub w soku.

Mogą stanowić składnik: kaszek, deserów, jogurtów, sosów, zup (do zagęszczania), dań jarskich i pieczywa, naleśników, placuszków, budyniu (najlepiej zmielone). Pasują do koktajlu z truskawek, mango czy kiwi, puddingów, do domowego dżemu truskawkowego.

Olej z nasion chia można dodawać do sałatek, jednak nie należy używać go do smażenia.

Musli z chia: 1 łyżkę nasion namoczyć w pół szklanki mleka (10-15 minut). Dodać do musli, uzupełnić mlekiem.

Placuszki z jabłkami i chia: 1 łyżka namoczonych nasion (opcjonalnie ze mielonych nasion), 2 szklanki mąki, 1 jajko, mleko, woda, esencja waniliowa, jabłka pokrojone w plasterki bez pestek, cukier puder, olej słonecznikowy do smażenia.

Przygotować ciasto jak na naleśniki o konsystencji nieco mniej lejącej. Łyżką wazową kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem ciasto z dodatkiem plasterka jabłka. Smażyć obustronnie, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Koktail bananowy z chia: 1 banan, 1 łyżka nasion chia, szklanka soku pomarańczowego. Zmiksować składniki stałe, dodać do nich sok pomarańczowy, wymieszać.

Zastosowanie w kosmetyce:  Nasiona chia to bogactwo witamin i soli mineralnych, antyoksydantów i składników odżywczych. Można dodać je do samodzielnie wykonanych maseczek do twarzy.

Maseczka odżywcza: zmieszać 1 łyżkę jogurtu naturalnego z 1 łyżką ostudzonego  naparu z nasion lub papki z nasion (przepisy powyżej). Nałożyć na twarz na 10 minut, po czym zmyć delikatnie płatkiem kosmetycznym namoczonym w wodzie. Maseczka ma działanie odżywcze i natłuszczające.

Oliwka chia: zmieszać 2 łyżki oleju z nasion wiesiołka lub oliwy z oliwek (ja użyłam oleju z czarnuszki) z 1 łyżką naparu z nasion chia. Stosować jako oliwkę natłuszczającą do skóry suchej i bardzo suchej na przykład na suche stopy. Oliwka z oleju z czarnuszki podczas masażu ma dodatkowe właściwości rozgrzewające.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nasiona chia-  znane od starożytności ze swoich właściwości odżywczych. Dla mnie – odkrycie tej wiosny…

 

*czasopisma.viamedica.pl

TEN TEKST BIERZE UDZIAŁ W KONKURSIE NA TEKST ROKU

9 Komentarze

  1. Nasiona chia to bardzo popularne ostatnio super foods, zapraszam po nie i po przepisy na ich wykorzystanie na ymt24pl

  2. Nasiona Chia są bardzo ciekawe :) Mają sporo zalet ale fakt, że trzeba wpierw przyzwyczaić się do smaku. Mi one smakują albo rozrabiam je sobie z mlekiem i czekam aż się rozpuszczą. Nie każdemu przypadnie do gustu glutowaty smak. Na codzień jednak wolę herbatę z Czystka, która wydaje mi się bardziej neutralna w smaku :) A nasiona Chia można kupić przez internet w wielu sklepach, wystarczy trochę poszukać :)

      • Witam. Na produkcie, który zakupiłam widniała informacja, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, prawdopodobnie z powodów związanych z produkcją i ostrzeżeniem dla osób uczulonych. Same w sobie nie zawierają glutenu, ale produkty, które kupujemy, mogą mieć ślady.

  3. W necie są sprzeczne informacje odnośnie smażenie – jedni piszą, że można, inni, że nie można… to jak to w końcu jest?

    • Witam. Wszystko zależy od celu spożycia- witamina C zawarta w nasionach jest wrażliwa termicznie, podczas smażenia następuje częściowa jej utrata. Pozostałe składniki nie powinny ulec całkowitemu rozkładowi. Cele kulinarne- wykonuje się przecież dżemy, dodaje się do wypieków. Przepisy z dodatkiem nasion chia często opierają się na użyciu ciepłej wody- nie ma złotego środka;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.