Do palmy i do koszyczka wielkanocnego…borówka brusznica.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

brusznica

Borówka brusznica – surowiec leczniczy stanowią jej liście. Podstawowymi substancjami są związki fenolowe, w tym arbutyna. Zawiera także garbniki i flawonoidy oraz triterpeny. Ze względu na arbutynę, która rozkłada się do hydrochinonu – substancji odkażającej, skutecznie dezynfekuje drogi moczowe. Dzięki garbnikom hamuje biegunkę. W tradycji świąt wielkanocnych ozdabia się jej gałązkami palmy i koszyczki ze święconką.

Zastosowanie w lecznictwie: Napar: 0,5-1 łyżeczki suszonych liści, 1 filiżanka gorącej wody. Zalać surowiec i zaparzyć pod przykryciem. Pić 3 razy dziennie po 1/3. Napar działa odkażająco na drogi moczowe. Nie podawać przy tym produktów zakwaszających, gdyż surowiec działa w środowisku zasadowym.

Dzięki flawonoidom jest także środkiem moczopędnym. Poprzez zwiększenie wydalania moczu odtruwa i usuwa substancje toksyczne, w tym toksyny bakteryjne. Hamuje w ten sposób rozwój bakteryjnych zakażeń układu moczowego. W badaniach wykazano także działanie toksyczne na wirusy i pierwotniaki (taniny).

Nie powinno przekraczać się dawki dobowej  czystego surowca: do 4g. Nie należy też stosować go przewlekle.

Napar łagodzi objawy biegunki, odkaża, hamuje stan zapalny przewodu pokarmowego, krwawienia oraz działa ściągająco. Łagodzi wzdęcia i objawy chorób takich jak zapalenie jelita.

Liść borówki brusznicy wchodzi także w skład złożonych preparatów na obniżenie poziomu cukru.

Zastosowanie w kuchni:  W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim owoce. Dodaje się je do przetworów (dżemy, soki). Mają one wartość dietetyczną i stanowią źródło witamin, w tym witaminy C. Dzięki pektynom regulują wypróżnianie. Wykorzystywane są również jako dodatek do mięs.

Dżem borówkowy: 1 kg owoców, 2 szklanki cukru, woda, cynamon, goździki, starta skórka pomarańczowa. Owoce zalać wodą do przykrycia, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, wyjąć przyprawy i przelać do słoiczków, zamknąć bez pasteryzacji.

Zastosowanie w kosmetyce: Napar lub odwar z liści borówki brusznicy może służyć jako tonik do przemywania skóry. Działa ściągająco i odkażająco oraz przeciwzapalnie.

Maseczka z owoców borówki brusznicy: Rozgnieść owoce w miseczce. Dodać do nich 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Nałożyć na twarz jako maseczkę. Trzymać 10 minut, zmyć wacikiem zwilżonym wodą. Maseczkę polecam do cery ze skłonnością do zaczerwienień. W owocach jest dużo antocyjanów i witaminy C, wpływających korzystnie na naczynka.

Na drogi moczowe czy na biegunkę – leczniczo, w palmie i koszyczku wielkanocnym – cieszy oko i stała się tradycją – mała borówka brusznica…

 brusznica_2

2 Komentarze

  1. Promowanie zdrowych elementów diety poszerza ludzką świadomość. Na pewno koszyczek wzbogacony o taką borówkę zyskuje na wartości.

  2. Od dzieciństwa uwielbiam konfitury z borówek (brusznic), z kawałkami gruszek. Przetwory z borówek mają te wielką zaletę, że bardzo dobrze i długo sie przechowują /bez dodatku konserwantów lub nadmiaru cukru/. Smakowały mi też szczególnie te pojedyncze, przemrożone owoce, które pozostały na gałązkach do wiosny, kiedy szło sie do lasu po ozdoby do wielkanocnej święconki.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.