Dlaczego należy polubić brukselkę…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

brukselki3877

Brukselka:

1. Jest źródłem witamin: prowitaminy A, C, B1, B2, B6 i K.

2. Zawiera związki azotowe (indole), które zmniejszają ryzyko niektórych chorób nowotworowych, w tym kobiecych.(w badaniach usuwały nadmiar estrogenu).

3. Posiada bogactwo minerałów: magnezu, potasu, wapnia i cynku.

4. Stanowi źródło kwasu foliowego (poprawia wchłanianie żelaza) oraz antyutleniaczy.

5. Dostarcza organizmowi błonnika i jest warzywem niskokalorycznym.

6. Regularne jej spożycie zapewnia odpowiednie funkcjonowanie układu krwionośnego, wspomaga trawienie w jelicie oraz w pewien sposób ochronę przed anemią i rakiem.

Wady:

1. Powoduje wzdęcia.

2. Nie powinna być zbyt mocno wygotowana, by nie utraciła swoich cennych właściwości.

3. Nie każdy polubi jej smak.

Jak właściwie ugotować brukselkę?

1. Wybrać małe twarde główki,

2. Jeśli trzeba, usunąć zewnętrzne liście,

3. Wyciąć krzyże na nich,

4. Zagotować wodę do wrzenia,

5. Gotować przez krótki czas do miękkości,

6. Nie zakrywać garnka podczas gotowania.

Od dziś zaczynam lubić brukselkę, a wy?

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.