Na zimowe osłabienie… rzeżucha…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

rzezuchaPrawie każdy wie, jak uprawiać rzeżuchę w domowym zaciszu. Warzywo to jest bardzo zdrowe i nie wymaga zbytniej troski.

Pieprzyca siewna, czyli potocznie rzeżucha jest źródłem:

1. witamin: B1, C, K, A, E.

2. minerałów: wapń, magnez, żelazo, chrom

3. zawiera jod i siarkę

4. posiada cukry i białka

5. w nasionach zawarty jest olej

Działanie lecznicze:

1. pobudza trawienie (zwiększa wydzielanie soków trawiennych) i wzmaga apetyt

2. nasila diurezę (wydalanie moczu) i przez to łagodnie obniża ciśnienie

3. przyspiesza przemianę materii i łagodzi objawy trądziku

4. działa żółciopędnie i żółciotwórczo

5. poprawia wygląd skóry i jej wytworów

6. stosowana w kuracjach oczyszczających

7. w medycynie tradycyjnej używana jako środek wykrztuśny (całe ziele)

8. bada się ją pod kątem ochronnego działania na wątrobę

9. zaleca się ją w diecie u osób chorych na reumatyzm i dnę moczanową (oczyszcza krew) oraz antyrakowej

10. ze względu na zawartość witaminy E uważa się, że zwiększa szanse na posiadanie potomka, podnosi aktywność seksualną oraz reguluje cykl u kobiet:)

11. „Apteczka babuni” poleca ją także na ból zęba, jako okłady na zmiany skórne, na wysypki oraz na krwawiące dziąsła (żucie rzeżuchy), zaś sok na piegi.

Dzięki wartości odżywczej i budulcowej, ożywczej i dodającej wigoru warto po nią sięgnąć, gdy odczuwamy zimowe osłabienie. Już egipscy niewolnicy pili z niej sok, żeby mieć siłę pracować.

Pasuje do kanapek, sałatek, jajek, surówek i innych zdrowych dań. Można też wykonać z niej napar i stosować zewnętrznie.

3 Komentarze

  1. Rzeżuchę można wysiewać w domu przez cały rok. Teraz to sobie uświadomiłam. Zawsze świeża i zawsze pod ręką. Dziękuję za przypomnienie tej skromnej, a tak zdrowej roślinki.

    Ciekawy blog, pisany z sercem, zapraszam do bezpłatnej promocji na mojej platformie. Rejestracja zajmie chwilkę.

  2. Rzeżucha ma sporo siarki, dlatego tak pali. Kiedyś miałem w rękach ciekawą książkę o kiełkach, tam autor opisywał właściwości wszystkich kiełków.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.