„Złoto faraonów”, czyli o czarnuszce…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

nigella-sativa

Czarnuszka siewna -  pozyskuje się z niej nasiona, a te służą do otrzymywania oleju. W swoim składzie zawiera on: tłuszcze, garbniki, gorycze oraz olejek eteryczny. Znaleziono także w niej saponiny i alkaloidy. Surowiec jest stosowany głównie jako środek zwiększający wydzielanie soków trawiennych, żółci, wydalanie moczu i produkcję mleka podczas laktacji (postanowiłam to działanie sprawdzić na sobie i zakupiłam ją dzisiaj). Łagodzi wzdęcia i stany skurczowe jelit. Można ją pić lub stosować zewnętrznie na problemy dermatologiczne, gdyż odkaża i ułatwia gojenie ran. Jest to druga po aloesie roślina lecznicza, którą wykorzystywała Kleopatra, by się upiększyć.

Zastosowanie w lecznictwie: Napar: 1 czubatą łyżeczkę nasion zalać 1 filiżanką gorącej wody, zaparzyć pod przykryciem. Pić 1-2 razy dziennie przed posiłkiem w przypadku niestrawności lub po posiłku, gdy dokuczają wzdęcia i uczucie przepełnienia.

Napar zwiększa wydalanie moczu oraz działa ogólnie wzmacniająco. Pobudza naturalne siły odpornościowe organizmu. Znakomita roślina dla astmatyków i alergików. Sprzyja oczyszczaniu oskrzeli. Działa także ochronnie na wątrobę.

Olej z nasion czarnuszki zawiera NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Trochę liczę na niego, że jak zacznę pić to poprawi się kondycja mojej skóry, a tym samym włosów…

Zastosowanie w kuchni: Czarnuszka wchodzi w skład mieszanek przyprawowych kuchni azjatyckiej. Posiada gorzkawy smak. Spotkałam się z powszechnym jej użyciem jako dodatek do pieczywa.

Zmielona stanowi substytut pieprzu i nadaje się do przyprawienia dowolnych potraw od owoców, warzyw, mięs, kiszonek  poprzez wyroby piekarnicze.

Kulki szpinakowe: 100g liści świeżego szpinaku, 1 kostka twarogu, 2 ząbki czosnku, sól, zmielone nasiona czarnuszki, zioła świeże np. szczypiorek, pietruszka.

Szpinak zblanszować i ostudzić. Wyłożyć nim foremki. Uformować kule serowe z przyprawami i ziołami. Owinąć je w liście poprzez włożenie do formy i zamknięcie od góry resztą liścia. Jeść z bułeczką.

Chleb z czarnuszką (przepis zaczerpnięty z telewizji): 80g zakwasu żytniego , 250g mąki razowej, 110g mąki pszennej, 90g ciepłej wody,  250g piwa jasnego jęczmiennego, 1 łyżka  płaska soli,
1 łyżeczka pieprzu (proporcje umowne – zależne od prywatnych preferencji), 3 łyżki cukru, 4 łyżki czarnuszki.

Sposób przygotowania:

Przygotować zakwas, mieszając 200g mąki żytniej z 200 ml zimnej wody, odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni. Codziennie do zakwasu dodawać 2 łyżki mąki żytniej. Po ukazaniu się na zakwasie pęcherzyków powietrza, można przystąpić do przygotowania ciasta i pieczenia chleba. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Formę do pieczenia posmarować olejem rzepakowym lub masłem i oprószyć otrębami. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Piec około 1 godzinę w lekko skropionym wodą piekarniku, w temperaturze 190°C.

Zastosowanie w kosmetyce: Olejek z czarnuszki służy do produkcji perfum. Produkty kosmetyczne, w których występuje to: szampon, mydło i olejek.

Tonik do twarzy: wykonać jak napar. Przemywać nim 2 razy dziennie twarz z niedoskonałościami oraz profilaktycznie przy problemach trądzikowych. Posiada działanie odkażające i przeciwzapalne. Może być stosowany przez osoby z atopowym zapaleniem skóry.

Olej z czarnuszki: można stosować zewnętrznie. Jest bogatym źródłem omega 6 oraz witamin takich jak: E czy A. Poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Można smarować nim także rozstępy. Czy wyprze olej migdałowy w tym względzie?

Niewątpliwie jest naturalnym eliksirem młodości. Opóźnia efekty starzenia, łagodzi problemy skórne i stany zapalne, zmiękcza skórę i uelastycznia.

Faraonowie upatrywali w czarnuszce cechy antidotum na wszystkie choroby. Wierzyli też, że zapewni im długowieczność i witalność.  Nosili ze sobą olejek, zabierali ją nawet do grobu.

Nadal budzi nadzieję oraz przeżywa swój prywatny renesans. Ja też uległam jej urokowi, a wy…?

tekstroku.jpg

49 Komentarze

  1. Pijemy z mężem po 1 łyżeczce olejku z czarnuszki rano przed jedzeniem już około 1 roku , i przkonałam sie,że znacznie zmniejszyła mi sie alergia wziewna, / przestałam brać sterydy/ poprawiłam stan paznokci i skóry.Podobno nie wyglądam na swoje 66 lata?.

  2. Olej z czarnuszki piję od kwietnia ubiegłego roku 2x dziennie po małej łyżeczce rano i wieczorem. Po 2 tygodniach zapomniałem o bólach stawów i bólach kręgosłupa. Całkowicie odzyskałem możliwość trawienia nabiału po których po spożyciu nie trawiłem. Poprawiła się wydolność organizmu sprawy krążeniowe szczególnie w nogach, lepiej i szybciej chodzę. Zniknęły zmiany skórne rąk które trapiły mnie po środkach piorących i zmywających.
    Butelka 250ml starcza na 1,5 m-sca a kosztuje 45 zeta. Lekarze kosztują dużo więcej Pozdrawiam i zachęcam do picia oleju.

  3. A ja również się przyłączę z olejem z czarnuszki oryginalnym egipskim wiele mi pomogło, trudne do wyleczenia bąble pękające na dłoniach od wiosny do późnej jesieni, lekarze nie byli w stanie nawet zdiagnozować -pomogło po 2 tygodniowej kuracji,bóle pleców,hemoroidy,a co ważne ale już nie wskazane w moim wieku mogłem bezproblemowo pojadać goloneczkę a wcześniej to nie wspominać,bóle wzdęcia…tak ogólnie jest wspaniała i zawsze polecam wielu ale przekonanie do sztucznego leczenia jeszcze długo będzie napiętnowało Naszych Rodaków.W okresie letnim po ukaszeniu komara lub innego wystarczy posmarować,pieskowi po grzbiecie i podbrzuszu przetrzeć to kleszcz się nie przyczepi.I na wiele innych przypadłości jest w stanie pomóc,polecam.

  4. Warto pamiętać o oleju z czarnuszki, najlepsze lekarstwo na przypadłości grzybicze, opryszczkę, a nawet chrypkę. Polecam kupuję tylko w sprawdzonym sklepie. Polecam dotyk maroka.pl

  5. Czarnuszka i biały ser to po prostu poezja. Często go spożywałam w kuracji odchudzającej, a także regularne posiłki i afrykańskie mango http://najlepszadieta24.pl w efekcie w przeciągu 6 miesiecy schudłam 28 kg bez większego problemu. Udało mi się unormować tryb żywieniowy dlatego też utrzymanie wagi nie stanowi problemu dla mnie.

    • Bardzo prosze o podanie jak Pani przyrzadza twarozek z czarnuszka (czy w calosci ziarna czy mielone).Odnosnie mango , jesc swiezy owoc czy tez jakos przyrzadzac,i dlaczego afrykanskie czy nie moga byc z innych krajow? .Ja mam dostep do poludniowo amerykanskich.

      • Witam. Czarnuszki używam zawsze w całości. Z mango kupujemy ekologiczny 100% sok. Oczywiście może go Pani sama przygotować. Jak najbardziej mango dowolnej maści:). Podając skład i właściwości oparłam się na badaniach i literaturze dotyczącej tego gatunku. Każde mango jest zdrowe:). Pozdrawiam i życzę miłego eksperymentowania w kuchni z ziołami. Pozdrawiam. Aldona

  6. Witam polecamy czarnuszke na naszym sklepie internetowym: ymt24.pl

    Dostępne są równiez inne przyprawy, zioła, herbaty, kawy ;)

  7. A już myślałam, że będzie kopia z Daily Mali, który obwieścił i tak już pięknym i szczupłym Brytyjkom, że kmin rzymski jedzony z jogurtem 2x dziennie powoduje znaczny spadek wagi.

  8. faktycznie pycha. Pierwszy raz jadłam chleb ze smalcem i czarnuszką gdzieś w górach. Od tej pory gości w naszej kuchni. Dodaję do sałatek no i do pieczonego chleba. Wyśmienity aromat :)

  9. Polecam olej z czarnuszki. Lek na prawie wszystko, ja pije na odpornosc. Od kiedy go zażywam nie choruje. Szkoda, ze lekarze o tym nie wspominaja. Kupuje olej w sklepach z kosmetykami z Maroka.

  10. Daję go swojemu synkowi od ok. 3 tygodni. Po 3 dniach odstawiłam sterydy wziewne i leki przeciwhistaminowe. Synek przestał kaszleć i jego zatoki znacznie się oczyściły.

    • Faktycznie często można spotkać się z nią w pieczywie, zwłaszcza domowej roboty.

      Jednak ze względu na swój specyficzny aromat nie każdemu smakuje

  11. Pamietam jeszcze sprzed 1939 roku chleb pokrywany po wierzchu koprem , kminkiem lub własnie czarnuszką. Moja mama chetnie gokupowała. Ja nie byłem tym zachwycony, bo dla mnie miala zbyt intensywny smak, ale to upodobanie mamy dało się tolerować przy rozmaitości pieczywa. Chleb posypywany czarnuszką był wypiekany w Lublinie po wojnie, nie wiem jak jest terazzz

  12. olej z czarnuszki jest bardzo zdrowy, pije go cała moja rodzina a kupuje go na ymt24 pl polecam wszystkim dbającym o zdrówko ;)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.